voorkom ruzie tijdens schilderen

Dit zal voor de meeste mensen geen verrassing zijn: buitenschilderwerk is niet bij alle weersomstandigheden slim. Dat je de buitenkozijnen niet vlak voor een plensbui in de lak moet zetten snapt iedereen, maar geldt dit ook voor wind, hitte, kou of fel zonlicht? Wat voor temperatuur, luchtvochtigheid en weertype is ideaal om jouw schilderklus op te pakken? En welk weer vooral niet?

 

Schilderen bij koud weer

Met de winter op komst beginnen met schilderen bij lage temperaturen. In Nederland gaat kou vaak gepaard met een hoge luchtvochtigheid. Dit kan bepaalde verfsoorten aantasten. Is verf gebaseerd op natuurlijke oliën of hars, dan kan kou de verf wat stroperig maken. Het gevolg? Verven bij lage temperaturen of als het vriest kan verf opleveren die dik of halfvast wordt. Latex kan bij lage temperaturen zelfs bevriezen.

Is schilderen bij kou dus een aanrader? Niet bepaald. Problemen als een onjuiste filmopbouw, gebrekkige kleuruniformiteit of een langere mengtijd kunnen zich voordoen. Kom je echt niet onder verven in de kou uit? Plaats je verfblik of verfemmer dan in een grotere emmer gevuld met warm water. Roer regelmatig om de warmte van het water zich gelijkmatig afgeeft. En dan fingers crossed dat het goed uitpakt. Wachten tot betere temperaturen heeft altijd de voorkeur.

 

Ideale temperatuur om te schilderen is 12 tot 25 graden.

De ideale temperatuur om te schilderen is tussen de 12 en 25 graden Celsius

 

Ideale temperatuur tussen 12C en 35C
Bewolkt weer
Droog tijdens het verven en de droogperiode
Maximaal 80% luchtvochtigheid
De ondergrond moet minimaal 3C boven het dauwpunt zijn